x

1

 


Lonten, kruit & verpakkingen

Mensen van boven de 20 kennen ze nog wel "de grijze lonten" en de meeste van ons staan ze nog bij dat ze zeer snel opbrandde, maar ook in de grijze lonten zat een zeer duidelijk verschil o.a. gedraaide lont, lange , korte en gesplitste lonten en natuurlijk van de laatste jaren de veilige groene lont en is momenteel de standaard van alle kanonslagen. Voor de fanatiekelingen gaat er niets boven de grijze lonten, zie hieronder en zie tevens ook de verschillen in lengte. Hoe ouder de kanonslag hoe langer de lont en koploper waren voor mij toch wel de Tiger-Head met de mooiste en best brandende lonten die net zoals de groene lonten heel rustig opbrandde..... veilig dus maar duur denk ik en die viscose lonten zijn kosten technisch gezien goedkoper en veiliger voor het afsteken ervan d.m.v de wet vertraging voor vuurwerk lonten.Foto onder de Tiger-Head met lang gedraaide lont en een niet gedraaide lont zoals op de grotere exemplaren zat.



Wat met de lonten is gebeurt is ook aan de kanonslagen te zien, hoe ouder hoe dikker ze waren Waren ze vroeger nog mooi in gerold en met een laagje paarse inkt afgewerkt zijn ze nu gewoon met een stukje klei dicht gestopt . Op diezelfde foto is ook de wikkel te zien die de dikte maakt. Tegenwoordig zit er minder papier omheen en meer klei in, wat de kanonslag zwaarder maakt maar niet harder doet klappen want is zit gewoon bijna geen kruit meer in. Op de foto hieronder zie je de diktes van een Thunder uit 1978 en uit 2005 en je kan wel zien dat het qua afwerking en dikte helemaal de verkeerde kant in is gegaan. zie hierboven en onder de kwalitatieve Tiger-Heads met de mooie lange lonten en zeer netjes verpakt maar te duur in productie om te overleven!! Geef mij de klassieke stijl maar i.p.v die goedkope rommel



Waarschuwingsteksten: Op de afbeeldingen onder zie ja  "de waarschuwings tekst" zoals je ze vroeger veel en zeker bij de Horse en Tiger-Head kanonslagen achterop had staan. Deze pakjes hadden voor op het label geen ruimte vrij voor de tekst. In het begin gebruikte ze een apart velletje mooi en sierlijk zoals op de foto, later deed men er gewoon een label van de kanonslag erop waar ook de waarschuwings tekst opstond. Tegenwoordig worden de labels zo ontworpen dat er gewoon ruimte voor de tekst vrij gehouden wordt of dat zelfs de tekst het label overheerst en is een extra tekst achterop niet meer nodig. 



Om de kanonslagen nog goedkoper te maken werd de wikkel ook steeds dunner met als gevolg dat de maten eigenlijk helemaal niet meer kloppen en ook niet meer vermeld worden zowat op alle pakjes. Boven is al besproken dat de diktes van de kanonslagen minder zijn geworden maar komt pas echt goed tot z'n recht als je de complete pakjes ziet zoals onder.  Op de foto onder zien je 4 pakje kanonslagen uit 1982 en daaronder liggend een pakje uit 2006.   Ze zijn van het type 490 en 480 en je hoeft niet blind te zijn om het verschil te zien en eigenlijk een trieste bedoeling.   Wel moet ik even hier op aanmerken dat de consument er eigenlijk voor verantwoordelijk is want die wil ze tenslotte zo goedkoop mogelijk hebben en dan krijg je als resultaat dit hieronder!  Al wat hierboven besproken is heeft dus duidelijk met geld te maken en wat vroeger kwaliteit was is nu kwantiteit geworden "veel voor weinig". Meer over dit onderwerp "Inside firecrackers"