x

1

 


Welkom bij de geschiedenis pagina van het vuurwerk in Nederland in de loop der jaren.  Voor zover ik terug kan gaan in tijd weet ik dat Schuurmans Leeuwarden de eerste vuurwerk producent in Nederland was en daarna kwam Kat vuurwerk uit Leiden erbij als 2e producent. Deze 2 bedrijven verzorgde de Nederlandse vuurwerk markt van hun producten in de jaren '60 en knal en sier vuurwerk was toen best duur voor die tijd. Keus was er ook niet echt veel en je had maar een paar pijlen en potjes en wat knal vuurwerk.en zag er allemaal erg simpel uit in die tijd. De kanonslagen, zwermers en rotjes werden per stuk verkocht en werd in een zakje gedaan dus geen rood papier zoals wij het nu kennen.  Van dit oude vuurwerk is vrijwel niets meer over gebleven en sommige vuurwerk bedrijven zoals Schuurmans en Lesli hebben wat dingen bewaard gelukkig!

De Items waren toen o.a zwermers, Duivelsbom, kanonslagen, luchthuilers, voetzoekers en dit allemaal weer in 3 verschillende maten zie foto

In de jaren '70 mochten de Nederlandse Importeurs vuurwerk importeren uit het communistisch China en daarvoor moest eerst een goedkeuring en dus een vergunning aan worden gevragen bij de Nederlandse staat en dat was nog niet eens zo makkelijk. Toen kwamen er meer vuurwerk bedrijven in Nederland zoals Beko (Tilburg) , M.A (Mercurius Amsterdam) J.B.U (Utrecht) wat later is overgenomen door B.V.D (Broekhoff)  F.F.F (Wolf Wilp) L.E ( Lesli  Lichtevoorde) Haarman vuurwerk ( Enschede) Veel bedrijven gebruiken tegenwoordig de afkortingen al niet meer en schrijven voortaan de volledige naam. 

Begin jaren '70 mocht vrijwel alles wel verkocht worden van knal vuurwerk en de Nederlandse staat deed er niet veel mee en er waren dan ook bijna geen regels. Mensen mochten gewoon particulier thuis vuurwerk verkopen aan de mensen in de straat. Later in de jaren '70 werd de staat wakker en liet voortaan het vuurwerk testen door T.N.O op veiligheid want er gebeurde toch stiekem wel wat ongelukjes elk jaar. In die tijd waren er ook dus mensen die wat in opstand kwamen tegen het vuurwerk door het harde geklap in de straten zoal voor nieuwjaar en het moest toch allemaal wat zachter. Een onafhankelijk bureau heeft zo rond 1978 T.N.O een rapport laten maken over knal vuurwerk wat later aan de staat werd gegeven als een aanbeveling rapport voor knal vuurwerk onder het mom van gehoor beschadiging. Dit rapport leidde ertoe dat het zware knal vuurwerk werd verboden door de Nederlandse staat en leidde meteen het Illegale tijdperk van vuurwerk in want de mensen wilden toch de harde knallers.

Halverwege jaren '80 konden de Nederlandse importeurs hun eigen ontwerpen toepassen op het vuurwerk waardoor veel klassieke stukjes vuurwerk vervangen werden door geheel eigentijdse ontwerpen. Elke importeur heeft tegenwoordig wel een eigen ontwerp van al het vuurwerk.

Door de Enschede ramp met S.E fireworks heeft de vuurwerk branche een flinke klap gekregen terwijl die ramp helemaal niets met consumenten vuurwerk had te maken. En weer werden diversen wetten aangescherpt tot aan het zotte toe zoals altijd hier in Nederland gereageerd wordt als er iets gebeurt. Er is in 35 jaar nog nooit geen ongeluk gebeurt in een winkel en zie nu hoe paniekerig de regering reageert op de ramp van Enschede door de winkels keihard aan te pakken terwijl er nooit iets gebeurt is.De regering heeft indertijd niet duidelijk gemaakt dat het hier om professioneel vuurwerk ging en zeker niet om consumenten vuurwerk helaas en heeft de mensen bang gemaakt voor het vuurwerk, typisch weer * alles over één kam scheren* techniek.

Hieronder nog wat latere klappers die al meer op het Chinese vuurwerk gingen lijken op de lonten na. Hier is ook de zwermer rood geworden en deze waren van Kat Vuurwerk uit Leiden.